SRIJEDA, 25. LISTOPADA | 15:00-16:00 | KONFERENCIJSKA DVORANA KNJIŽNICE FF-a


Gostuju: Neven Petrović, Stipan Tadić

Moderira: Maja Flajsig


Tribina „Umjetnici kao etnografi? Etnografski obrat u suvremenoj umjetničkoj produkciji“ u formi artist talk-a predstavlja umjetnička istraživanja kroz recentne radove dva autora mlađe generacije, fotografa Nevena Petrovića i slikara Stipana Tadića.

Sama tribina svoje polazište nalazi u eseju Hala Fostera „Artist as ethnographer?“ (1996.) u kojemu on preispituje mogućnosti etnografskog subjekta i metodologije koja se, otvarajući polje interdisciplinarnosti postmodernog obrata, upisuje u umjetničko stvaralaštvo. Naime, umjetnost upada u ekspandirano polje kulture koje antropologija istražuje, te se tako granice disciplina sve više preklapaju.

Međutim, tom preklapanju u umjetničkom radu svjedočimo tijekom cijelog 20. stoljeća, od nadrealističkog pokreta, art brut-a, apstraktnog ekspresionizma okarakteriziranog primalnim slikarstvom, umjetnosti 60-ih i 70-ih godina kroz pokret Primitivizma, te minimalistički rad utjelovljen u konceptualnoj umjetnosti, performansu, i site-specific radovima. Umjetnost se više ne pronalazi samo u fizičkim prostorima galerija i muzeja, već svoju diskurzivnu mrežu otkriva u drugim disciplinama, institucijama i zajednicama.

Jednako tako, etnologija i kulturna antropologija koristi se alatom slikovnog od samih začetaka discipline. Razvivši granu vizuane antropologije, etnologija i kulturna antropologija 80-ih godina doživljava senzorni obrat, odmicanjem od narativa i teksta kao tradicionalne istraživačke i medijske baze, približavajući se tako osjetilnim i materijalnim praksama suvremene umjetnosti.

Poriv organiziranja tribine nalazi se i u kontekstu hrvatske umjetničke i antropološke produkcije u kojoj se posljednjih godina susrećemo s brojnim primjerima preklapanja praksi koje se ostvaruju unutar projekata Instituta za etnologiju i folkloristiku, Hrvatskog društva likovnih umjetnika i odsjekom za Etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, ali i velikim izložbama poput one „Kako živi narod“ multimedijalne umjetnice Kristine Leko.

Kroz fotografski ciklus „ Kulisa“ Nevena Petrovića i slikarski ciklus Stipana Tadića „ Motivi iz okolice“ cilj tribine je potaknuti razmišljanja o umjetničkom, odnosno etnografskom istraživanju, metodologiji i terenu s kojim se umjetnici susreću kao sudjelujući promatrači. Odlaskom na rurbano područje, promatrajući mijene tradicionalnog i suvremenog, te pritom istražujući nemjesta, autori potenciraju teorijske silnice antropologije koje naposljetku zaokružuju njihov rad.

 

Neven Petrović

Neven Petrović rođen je u Požegi 1982. Završio je preddiplomski studij snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te diplomski studij fotografije na Katedri za fotografiju Akademije. Svoj rad je izlagao u Požegi, Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Rovinju, Beogradu, Amsterdamu, Tokiju, Nikoziji, Beču, te drugim gradovima. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama, a četiri puta je selektiran za T-HT nagrada@MSU (2013., 2015., 2016., 2017.). Pobjednik je ESSL Art Award 2015., te je izlagao u sklopu izložbe Diversity of Voices u ESSL muzeju. Jedan je od osnivača udruge Kolektor u Zagrebu, te redovni član ULUPUH-a i HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Stipan Tadić

Stipan Tadić rođen je 1986. godine u Zagrebu. 2011. završava diplomski studij slikarstva u klasi profesora Kauzlarića-Atača na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2011. djeluje kao slikar, ilustrator, strip crtač i muralist pod Autonomnim kulturnim centrom „Medika“. Od 2013. godine je član Hrvatskog društva samostalnih umjetnika. Glavni je organizator izložbe „Antisalon“, te potpredsjednik „Udruge Ilirskog zmaja“. Dobitnik je nekoliko nagrada (Najbolji mladi umjetnik-HDLU 2014., Santorini Bijenale 2012., Salon Mladih 2010.), te sudjeluje na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu.